http://stellafaresstockholmsblogg.blogspot.com/

Om mig

Mitt foto
Mitt motto är: Sverige behöver en storstadspolitik och regeringen behöver en huvudstadsminister. Jag finns i Stockholms Läns Landsting och i SL/Trafiknämnden. Jag kämpar för mer spårtrafik ovan jord och en bekvämare och trivsammare kollektivtrafik. Tryggheten är viktig och behöver uppmärksammas mer. Barn, kvinnor och äldre åker mest kollektivt. Deras inflytande över kollektivtrafiken behöver stärkas.

fredag 21 maj 2010

Nya Karolinska får inte bli en kvarnsten runt landstingets hals

Finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd utvecklar på Brännpunkt i Svd varför vi i alliansen vill att ett fristående konsortium ska ta ansvar för bygget och driften för det nya sjukhuset. Erfarenheterna i Sverige av stora byggprojekt talar sitt tydliga språk. Hallandsåsen, Citybanan och Norra Länken alla är projekt där skattebetalarna fått fördubblade kostnader mot ursprunglig kalkyl. En viktig uppgift för oss folkvalda är att modernisera samhället och förbättra infrastruktur utan att detta går ut över kommande generationers möjlighet att göra sina egna prioriteringar. Om vi intecknar framtida utrymme för satsningar på grund av skenande kostnader idag, vilken reell frihet har då morgondagens politiker? Läs Catharina Elmsäter-Svärds inlägg här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/elmsater-svard-forsvarar-nya-karolinska_4747905.svd

På DN-debatt går Ilija Batlijan till generalangrepp mot OPS-lösningen. Han tycks mena att de som skött affären är jubelidioter som låtit sig luras av slemma byggare. Sifferxersisen övertygar inte. I det sekretessbelagda material som alla ordinarie ledamöter fått tillgång till framgår tydligt och klart villkor som är rimliga. Om det är som Batlijan påstår är vi alla grundlurade och han ensam har genomskådat bluffen. Detta känns varken övertygande eller trovärdigt. Mer troligt är att landstingrådet i opposition försöker hitta en en valfråga där han i kraft av sin förmenta forskarbakgrund kan känna sig trygg i debatten och hitta ett överläge. Att bolla med siffror ger ett övertag. Genomskådar man taktiken är kejsaren naken. Jag litar mer på det gedigna arbeta som man presenterat för oss folkvalda än de överdrifter som Batlijan basunerar ut i DN. http://www.dn.se/debatt/nya-karolinska-den-samsta-affaren-i-landstingets-historia-1.1108827

2 kommentarer:

  1. Bra bloggpost Stella! Siffertrillare som hittar nya svar på sin egen räknesticka bör man vara skeptisk mot.
    En viktig poäng med NKS är att konsortiet ska överlämna en anläggning som är i nyskick när kontraktet löpt ut. Det betyder att vi i princip får ett nytt sjukhus om 40 år utan att betala en spänn.

    mvh/Hans

    SvaraRadera
  2. Alla Stockholmare som någon sin skall ta sig till Arlanda vet mycket väl hur dyrt det blir i längden med stora byggprojekt som läggs ut på fristående konsortium.

    SvaraRadera