http://stellafaresstockholmsblogg.blogspot.com/

Om mig

Mitt foto
Mitt motto är: Sverige behöver en storstadspolitik och regeringen behöver en huvudstadsminister. Jag finns i Stockholms Läns Landsting och i SL/Trafiknämnden. Jag kämpar för mer spårtrafik ovan jord och en bekvämare och trivsammare kollektivtrafik. Tryggheten är viktig och behöver uppmärksammas mer. Barn, kvinnor och äldre åker mest kollektivt. Deras inflytande över kollektivtrafiken behöver stärkas.

måndag 16 augusti 2010

Alla pratar om södermalm

Swedenborgs lustgård, Skansen
Söder är på allas läppar. I helgen valtalade både Sahlin och Reinfeldt här och i Svenska Dagbladets söndagsbilaga skriver http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/gront-samvete_5135045.svd#tw_link_widget om Miljöpartiets framgångar i stadsdelen. Klichéerna om stadsdelen staplas på hög och för en gammal söderbo som jag klingar det falskt när någon försöker klistra etiketter på Stockholms mest blandade stadsdel. Anledningen till att söder är så populärt handlar om mångfald, kultur och historia. Jag bor i Maria församling, söders äldsta. Varje dag vandrar jag på gator som Swedenborg, Polhem och Bellman var bekanta med. Södermalm är föränderligt och har lätt för att haka på trender, så är det när många olika människor bor på liten yta. Men stadsdelen är också beständig. En stadsdel som bevarat så mycket av sin historia, blir tillåtande och tolerant. Var och en av oss hittar sina egna identifieringsobjekt. Jag tänker ofta på Emmanuel Swedenborg och hans stora egendom vid Hornsgatan. Lusthuset finns på Skansen, det är allt som är bevarat av Malmgården men fortfarande präglas Hornsgatan av den store mystikern och hans byst finns att beskåda på Mariatorget.

1 kommentar:

  1. Mångfald är också rätten att välja hur man vill bo - inte minst i innerstan. Själv bor jag i hyresrätt inom allmännyttan på Södermalm och har nyligen kämpat mig igenom mer än ett helt år av ombildningshysteri med mycket osämja i kvarteret. Lyckligtvis slapp mitt kvarter Linjalen ombildas till bostadsrätter. Det hade varit fel mot såväl dagens som morgondagens Stockholm som behöver få behålla sitt bestånd av äldre, billiga hyresrätter. Att sälja ut och sedan bygga nytt är en dyr och dålig lösning. Har alltid röstat borgligt men vilket parti står upp för den här frågan i Alliansen?

    SvaraRadera