http://stellafaresstockholmsblogg.blogspot.com/

Om mig

Mitt foto
Mitt motto är: Sverige behöver en storstadspolitik och regeringen behöver en huvudstadsminister. Jag finns i Stockholms Läns Landsting och i SL/Trafiknämnden. Jag kämpar för mer spårtrafik ovan jord och en bekvämare och trivsammare kollektivtrafik. Tryggheten är viktig och behöver uppmärksammas mer. Barn, kvinnor och äldre åker mest kollektivt. Deras inflytande över kollektivtrafiken behöver stärkas.

onsdag 14 oktober 2009

StadsidealLyssnade igår på vetenskapsradion Forum i P1. Det handlade om vilka städer folk tycker om. Forskaren sa att den moderna funktionsuppdelade staden har misslyckats att ge människor den livskvalité som äldre städer ger. Jag besökte nyligen den holländska staden Delft. En universitetsstad där alla vill bo. Haag och Rotterdam i all ära, många jobbar där men de flesta tycks föredra att bo på i någon av de gamla 1600-tals-städerna som ligger mellan metropolerna. Ändå håller man fast vid höghusstaden i Rotterdam. I Amsterdam vars gamla stadskärna håller på att sönderälskas av turister, byggs en ny universitetsstadsdel där den internationella arkitektligan går lös. Det blåste fruktansvärt mellan de futuristiska skraporna, stora motorvägar skar rakt igenom. Hur länge ska det modernistiska stadsidealet fortsätta att förstöra den rika upplevelse som en stad kan ge? Begrunda Oscar Wilde: "bara det moderna kan bli omodernt" och kolla dessa bilder.

2 kommentarer:

  1. Det är inte bara där som folk vill bo ide äldre husen. I London vill också folk helst bo i de äldre husen fast det innebär trappor trappor trappor.

    SvaraRadera
  2. ... och i Stockholm är Östermalm den dyraste stadsdelen att bo i enligt Metro för några dagar sedan. det problematiska är att det idag vore totalt omöjligt att bygga Östermalm idag. eftersom det skule bli hundratals facebook-grupper som ropade "Rädda ladugårdsgärdet från expoatering". se vidare min blogg, Stella! www.jerkersoderlind.se

    SvaraRadera